Daruim Zambete – Zambete Colorate

Un proiect dezvoltat din dorinta de a crea legaturi durabile intre voluntari si beneficiari. ” Voluntariatul este activitatea de interes public desfașurată din proprie inițiativă de orice persoană fizică, în folosul altora, fără a primi o contraprestație materială.” Aceasta este o parte din definitia cunoscuta a voluntariatului, dar pentru noi inseamna mai mult de atat, inseamna sa ne descoperim pe noi prin ochii celorlalti. Fiecare pas facut in acest sens ne-a condus spre adevarate lectii de viata, am auzit povesti din care au izvorat cele mai intense trairi si am cunoscut o lume invaluita in inocenta, iubire si daruire.

Am avut ocazia sa intelegem nevoile cu care se confrunta toti acesti copii si am trasat directiile in care trebuie actionat pentru a le veni in sprijin, sa ii ajutam sa se integreze in societate, sa se simta acceptati si incurajati. Am descoperit copii extrem de talentati, silitori, creativi, dornici sa descopere o lume mai buna, dar nu in ultimul rand dispusi sa ofere multa caldura si recunostinta. Scopul ONG-ului este acela de a organiza si administra activitati de dezvoltare personala, sociala si profesionala atat a copiilor institutionalizati cat si celor proveniti din familii nevoiase.

Am inceput in iarna anului 2011 ca voluntari la o asociatie din Bucuresti, Our Big Day Out, in cadrul careia, am inteles pentru prima data cat de important este sa iti ajuti comunitatea din care faci parte si cata bucurie poti aduce pe chipul celor care nu se nasc cu sanse egale. Dupa 4 ani de voluntariat am decis ca suntem pregatiti sa pornim propriul nostru proiect, iar in data de 8 aprile 2015 am pus bazele grupului de voluntari Zambete Colorate. Am dat startul unui lung sir de momente frumoase in care ne-am facut prieteni noi si am evoluat treptat spre ceea ce suntem in prezent, Asociatia Daruim Zambete – Zambete Colorate. Am reusit impreuna cu zeci de oameni care s-au alaturat cauzelor noastre, sa organizam 15 evenimente caritabile pentru copii aflati sub tutela statului, dar si pentru copii din familii cu situatie materiala precara.

In vederea indeplinirii scopului au fost prevazute o serie de activitati educationale, de orientare profesionala, incluziune si implicare sociala, dupa cum urmeaza: organizarea de cursuri sau facilitarea participarii beneficiarilor la cursuri de pregatire in domeniul sportiv (dans, baschet, inot, etc.), organizarea de seminarii pe teme de dezvoltare personala si responsabilizare, prezentarea diverselor meserii si avantajele acestora, tehnici de prim ajutor, cunoasterea corpului uman si educatie sexuala, actiuni de ecologizare, organizarea de evenimente care sa ii stimuleze din punct de vedere creativ, actiuni de dezvoltare a spiritului de echipa, de socializare si culturale. Pentru a indeplini toate obiectivele ce duc la realizarea scopului declarat, avem nevoie de energia si implicarea tuturor persoanelor dornice sa isi faca prieteni noi si dornice sa aduca un zambet colorat pe chipul celor mici. Sprijinul fiecarei persoane reprezinta un aport major in atingerea obiectivelor. Imbratisam ideea ca doar prin puterea exemplului putem fi mai buni, mai darnici si mai intelegatori cu cei din jurul nostru.